χρηστος χρυσοπουλος

«Νευρώνας»

Μια ηλιόλουστη Κυριακή [παράθυρο κοινοβουλίου] ο λαός αρχίζει να κατεβαίνει από το [παράθυρο κοινοβουλίου] πρωί από τις συνοικίες προς το Σύνταγμα. Όλοι κρατούν αμερικανικές, σοβιετικές και [στύλος] βρετανικές σημαίες. Ανεβαίνω [τρία παράθυρα κοινοβουλίου] αργοπορημένα από το Μοναστηράκι τη Μητροπόλεως και μόλις περνάω την εκκλησία ακούω [όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυρανίας διαλέγει ή τις αλλυσίδες ή τα όπλα του Ε.Α.Μ] τις πρώτες [πεζούλι] τουφεκιές από το Σύνταγμα. Σε λίγες στιγμές ακούγονται [δύο όρθιες γυναίκες] υστερικές γυναικείες κραυγές και μετά [άντρας με γυαλιά] οργισμένες ανδρικές, όπου [φυλάκιο ευζώνων] κάποιος [γονυπετής διαδηλώτρια κρατά πανό] μου λέει άγρια: «φύγε εσύ ρε, μικρέ!». Ακολουθώ τη [νεαρή] συμβουλή και τρέχω γιατί κατεβαίνει ένα [λάβαρο] μεγάλο κύμα πανικόβλητων διαδηλωτών, όπου [άντρας με γυαλιά] άλλοι φωνάζουν, άλλοι βρίζουν [καθιστός άντρας κρατά κοντάρι] και άλλοι κλαίνε. Απολογισμός μιας καθ’ όλα άνανδρης [χαμηλωμένη ελληνική σημαία] επίθεσης από τα Ανάκτορα: [άσφαλτος] 28 νεκροί και 140 τραυματίες.

«Tρεις παρά πέντε, [πολυκατοικία] παρά τέσσερα λεπτά, βλέπω [καλώδια τρόλεϊ] ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά [φανός] έκανε και όπισθεν [περίπτερο]. Αμέσως μετά [τεθωρακισμένο όχημα] ανέβηκε [περίπτερο] στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές [δέσμη προβολέα] και με όση ιπποδύναμη είχε πήγε και χτύπησε [πυροβόλο] την κύρια [τρεις ένστολοι] είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως [ένστολος και άντρας με πολιτικά] η πόρτα. Έπεσαν όμως [κυτίο σηματοδότησης] όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω [ερπύστριες] στα κολονάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν [στροφή πεζοδρομίου] πολλοί φοιτητές».

Πρωτοεμφανίστηκαν [κράνος] δημόσια στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1975 [φανάρι] και λίγο αργότερα [δρόμος] χρησιμοποιήθηκαν [άνδρας] για πρώτη φορά, συγκεκριμένα σε συγκρούσεις απεργών οικοδόμων με την Αστυνομία [πηλήκιο αξιωματικού] τον Ιούλιο του 1975. Έκτοτε η [θωράκιση οχήματος] δράση τους σε παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξε [ρόδα] εντονότατη, υποστηρίζοντας και το προσωπικό των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης, που ιδρύθηκαν το 1976, και των Μονάδων Ειδικών Αποστολών, [προτεταμένος εκτοξευτήρας δακρυγόνου] που συστάθηκαν [άνδρας] δύο χρόνια αργότερα (1978). Μετά από ορισμένα αιματηρά [κράνος] περιστατικά που σημειώθηκαν τα επόμενα χρόνια, [κράνος] η τακτική χρήση [police] των τεθωρακισμένων οχημάτων σε διαδηλώσεις αναθεωρήθηκε και πλέον [πυργίσκος] αυτά ανέλαβαν ως κύρια αποστολή [κάλυμμα πυργίσκου] τη φύλαξη [φανάρι] κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών. Έκτοτε δύο-τρία οχήματα Roland ή/και Grenadier ήταν μονίμως ανεπτυγμένα σε όλους [εκτοξευτήρας δακρυγόνου] σχεδόν τους διεθνείς [κρύπτη] αερολιμένες της χώρας (εξάλλου, την περίοδο εκείνη ήταν πολύ έντονο και το φαινόμενο των αεροπειρατειών). Ένα ακόμη όχημα [ρόδα] του ίδιου τύπου βρισκόταν [ρόδα] μόνιμα στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ η συμμετοχή τους σε αποστολές καταστολής πλήθους περιορίστηκε δραστικά.

Το δικαστήριο [ταβάνι με ψευδοροφή αποτελούμενη από πλακίδια λευκού χρώματος] δεν πείσθηκε ότι ο κατηγορούμενος αυτός προκάλεσε με [μεταλλική γρίλια κλιματισμού διατρέχει εγκάρσια το ταβάνι] οποιονδήποτε τρόπο την απόφαση των διοικητών των ΔΕΚΟ να τελέσουν τις εν λόγω πράξεις οι οποίες τούς αποδίδονται, αλλά και [φωτιστικό σποτ] ούτε συνήργησε με οποιονδήποτε [δύο αστυνομικοί] τρόπο στις πράξεις αυτές. Εξάλλου [καθιστός συνήγορος] οι εκδότες που κατέθεσαν [ξύλινο τραπέζι με ακουμπισμένα χαρτιά και σημειώσεις] αόριστα [δύο καθιστοί κατηγορούμενοι] ότι ο Α.Π. υπέχει και ποινικές ευθύνες απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν ότι δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι [κλειστό δερμάτινο βαλιτσάκι-χαρτοφύλακας με χρυσά ποδαράκια ακουμπισμένο στο χείλος του τραπεζιού] ο παραπάνω κατηγορούμενος είχε δώσει [αδειανό ξύλινο τραπέζι] εντολές σε διοικητές δημόσιων επιχειρήσεων να καταθέσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια αυτών στην Τράπεζα Κρήτης. Πέραν όμως αυτών, από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι [μαύρος δερμάτινος χαρτοφύλακας με χρυσή κλειδαριά και χειρολαβή ακουμπισμένος στο πάτωμα] ο πρώην πρωθυπουργός είχε γνώση των υπεξαιρέσεων που διέπραττε ο Γεώργιος Κοσκωτάς κατά [βραχίονας μικροφώνου] το κρίσιμο χρονικό διάστημα από 19 Ιανουαρίου έως 19 Οκτωβρίου 1988, όταν υπεξαιρούσε τις καταθέσεις στην [αδειανό ξύλινο τραπέζι-γραφείο] Τράπεζα Κρήτης.

Όλα ξεκίνησαν [σημαία] από μία ανεπιβεβαίωτη φήμη. Ότι οι Ισπανοί Indignados σήκωσαν ένα πανό που έγραφε [τρία παράθυρα] «σουτ, κάντε ησυχία, οι Έλληνες κοιμούνται». Η φήμη αυτή έγινε αφορμή για τη μαζικότερη [τρία παράθυρα] κινητοποίηση που έγινε [τρία παράθυρα] μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα. Το ελληνικό κίνημα των «Αγανακτισμένων», αν και συνέβαλε στη ριζική αλλαγή των πολιτικών [τρία παράθυρα] συσχετισμών, δεν οδήγησε σε έναν [ομπρέλα] διακριτό πολιτικό χώρο όπως [περιστύλιο] στην Ισπανία. Έβαλε όμως [μούντζα] τον σπόρο για τη δημιουργία [μούντζα] μηχανισμών αυτοάμυνας της ελληνικής κοινωνίας. Το πείραμα των [μούντζα] λαϊκών συνελεύσεων γέννησε [μούντζα] κινήματα αλληλεγγύης [μούντζα] και έβαλε [μούντζα] μπροστά [μούντζα] πρωτόγνωρες διαδικασίες συμμετοχής [μούντζα] στη [μούντζα] δημόσια σφαίρα.

Ο εισαγγελέας αμέσως μετά έθεσε το κρίσιμο ερώτημα εάν ο πυροβολισμός αυτός συνιστά υπέρβαση των ορίων αμύνης από την πλευρά του Μελίστα. «Μπορεί ο κατηγορούμενος να επικαλεστεί ότι εκείνη την ώρα ενεργούσε [νεαρός άντρας πεσμένος ανάσκελα στο πλακόστρωτο με ανοιχτά τα πόδια και το αριστερό χέρι απλωμένο μακριά από το σώμα. Το δεξί χέρι βρίσκεται κοντά στον κορμό, φορά τζιν γιλέκο, ασπρόμαυρο καρό πουκάμισο και μαύρο φουλάρι, μαύρο τζιν παντελόνι και λευκά αθλητικά παπούτσια] υπό την επήρεια φόβου και ταραχής, ώστε να μην του καταλογίζεται η πράξη;» διερωτήθηκε αγορεύοντας ο κ. Ζαβολέας. Και δίνοντας ο ίδιος την [σκιά από φλας] απάντηση είπε: «Εγώ νομίζω πως όχι. Πάνω στην αγανάκτησή του έριξε μια πιστολιά και… ό,τι ήθελε ας γίνει, σκέφτηκε. Αυτό όμως απαιτεί υπέρβαση των ορίων αμύνης. Ορθά λοιπόν έκρινε και αποφάσισε το πρώτο δικαστήριο…».

Οι μοτοσυκλετιστές της ΕΣΑ αποδείκνυαν ότι [αδιαμόρφωτο πλήθος από πολίτες και ένστολους] εκτός από το [χάρτινο φτερό] να δέρνουν μπορούσαν να κάνουν ακροβατικά πάνω στις μηχανές τους (ανθρώπινες πυραμίδες [αξιωματικός του ναυτικού και ναύτης περιστοιχίζουν πεζικάριο] και άλλα, κρατώντας πάντα [πεζοναύτης με κράνος παραλλαγής κοιτά αριστερά] τη σημαία με το πουλί) και να περνούν με ταχύτητα μέσα από φλεγόμενα στεφάνια. Οι άντρες των ειδικών δυνάμεων έπαιζαν [αξιωματικός της αεροπορίας σε στάση προσοχής με τα πόδια σφιχτά κλειστά και το πηλήκιο χαμηλωμένο στα μάτια] ξύλο μεταξύ τους ή έκαναν ασκήσεις γυμναστικής. Ενίοτε έπεφταν και με αλεξίπτωτα. Το ωραιότερο όμως κομμάτι είχε [υπερυψωμένη πυραμιδωτή εξέδρα καλυμμένη από σύνθεση ανθέων σε δύο χρώματα] να κάνει με τους αρχαίους Έλληνες, τους Βυζαντινούς και τους αρματολούς του 1821. Με τα άρματα, όπου η Ελλάς στεφανωμένη στεκόταν φορώντας [μαίανδρος] τον [μαίανδρος] χιτώνα [μαίανδρος] της [μαίανδρος] πάντα [μαίανδρος] εμπρός [μαίανδρος] από [μαίανδρος] το [μαίανδρος] «πουλί». Με τις μάχες Ελλήνων και Τρώων γύρω από τον δούρειο ίππο. Με τις παρελάσεις των σαρισοφόρων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με τις γυναίκες της Ηπείρου να ανεβαίνουν ζαλωμένες τα πυρομαχικά πάνω [ρόδα] σε βουνά από [ρόδα] κόντρα πλακέ.

Εις την εθνικήν αυτήν αποστολήν [πολυέλαιος] θα αφιερώση η κυβέρνησις [καλυμμαύκι] εις πρώτον στάδιον [φωτογραφική μηχανή] τας δυνάμεις της. Διά τούτο δεν έχει ούτε κομματικόν ούτε πολιτικόν χαρακτήρα. Έχει χαρακτήρα σαφώς [μικρόφωνο] εθνικόν. Όταν συν Θεώ –και θέλω να ελπίζω συντομότατα– [πολιτικός ακουμπά το δεξί χέρι στο ευαγγέλιο] θα έχει αντιμετωπισθεί το εθνικόν θέμα, [μικρόφωνο] που συνταράσσει [στρατιωτικός στέκει με τα χέρια σταυρωμένα στη βουβωνική χώρα] ολόκληρον τον Ελληνισμόν, η [επωμίδα] κυβέρνησις, [αρχιεπίσκοπος κρατά σημείωμα το οποίο διαβάζει κοιτώντας τους παρισταμένους] ενισχυομένη με τας νέας δυνάμεις, [φλόγα κεριού] θα ασχοληθή με τα πιεστικώτερα προβλήματα του τόπου. Και το κυριώτερον εξ αυτών είναι η ταχεία χάραξις της διαδικασίας που θα οδηγήση [άγνωστος άνδρας] στην θεμελίωσιν μιας πραγματικής και προοδευτικής δημοκρατίας, [χέρι ακουμπά το ευαγγέλιο] στο πλαίσιο της οποίας θα έχουν θέσιν [κηροπήγιο] όλοι οι Έλληνες.